Go to top

Samenlevingscontract ontbinden

Voor het ontbinden van een samenlevingscontract hoef je niet naar de rechter; In principe kun je het zelf regelen, maar het verstandig om je ook in dit geval te laten bijstaan door een mediator of advocaat. Omdat er in tegenstelling tot gehuwde, geen wetgeving is voor ex samenlevers, zijn de regels hierover, vooral in de rechtspraak ontwikkeld.

Hebben jullie kinderen? Dan heb je de verplichting om samen een ouderschapsplan op te stellen. En als jullie een huis bezitten – waar de één of de ander in heeft geïnvesteerd? – dan moet je daarover ook afspraken maken. Bijvoorbeeld als je jouw ex-partner wilt uitkopen, of andersom. Met name als er nog veel emoties spelen, verlopen gesprekken hierover beter als ze begeleid worden door een professional.

Uit elkaar zonder samenlevingscontract?

Zijn jullie niet getrouwd en gaan jullie uit elkaar zonder dat er een samenlevingscontract is? Dan is er wettelijk helemaal niets geregeld, waardoor de kans groot is dat de rechter zich hierover moet uitspreken. Als familierechtadvocaten houden wij de rechtspraak en actuele ontwikkelingen op dit gebied uiteraard nauwlettend in de gaten; we adviseren je graag over je rechten en plichten.

Veel gestelde vragen over ontbinden samenlevingscontract:

  • Moeten we voor het ontbinden van ons samenlevingscontract naar de notaris?
  • Wat gebeurt er met bezittingen die wij samen hebben aangeschaft?
  • Krijg ik ook de waardevermeerdering terug van mijn investering in de woning?

Als je te maken krijgt met een scheiding, komen er in korte tijd veel vragen op je af. Wij beantwoorden deze vragen graag tijdens een oriënterend consult.