Go to top

Huwelijkse voorwaarden

Als familierechtadvocaten kijken wij uiteraard goed naar je huwelijkse voorwaarden als er sprake is van een scheiding. Daarnaast kunnen wij ook adviseren bij het opstellen of up-to-date houden van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Heb je geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan geldt sinds 1 januari 2018 automatisch de zogeheten ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Daarbij vallen erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap van goederen, evenals de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap alleen van jou waren. Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd, zonder huwelijkse voorwaarden? Dan ben je automatisch getrouwd in algehele gemeenschap van goederen.

Waarom huwelijkse voorwaarden opstellen?

Onder onze cliënten bevinden zich relatief veel ondernemers. Huwelijkse voorwaarden liggen dan voor de hand, om je bedrijf tegen de financiële gevolgen van een eventuele scheiding te beschermen. En andersom wil je als ondernemer waarschijnlijk ook niet dat jouw zakelijke risico’s het privévermogen van je partner in gevaar brengen. Maar er zijn nog allerlei andere redenen om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Bijvoorbeeld om maatwerk afspraken te maken over hoe je je vermogen met elkaar wil verdelen bij scheiden of overlijden.

Veel gestelde vragen over huwelijkse voorwaarden:

  • Ik ben getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, maar hoe verrekenen we alles precies bij de scheiding?
  • Is het mogelijk om onze huwelijkse voorwaarden op te heffen of te wijzigen?
  • Moeten we voor elke wijziging in onze persoonlijke situatie weer opnieuw naar de notaris?

Heb je zelf vragen over huwelijkse voorwaarden? Wij beantwoorden ze graag tijdens een oriënterend consult.