Go to top

Scheiden met kinderen

‘Ouders zijn ex-partners, maar ex-ouders bestaan niet.’

De gevolgen van een echtscheiding voor kinderen Er kan een groot dilemma ontstaan als kinderen worden geconfronteerd met de scheiding van hun ouders. Een kind kan namelijk niet anders dan (door de hierboven beschreven existentiële en daarnaast de verworven loyaliteit) loyaal blijven aan beide ouders. Als kinderen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen of een voorkeur moeten uitspreken voor een van hun ouders ontstaat er een innerlijk conflict voor het kind: terwijl het kind zijn loyaliteit naar de ene ouder uit, doet hij tegelijkertijd de andere ouder tekort, en andersom. Hoe sterker het kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen beide ouders, hoe groter de innerlijke conflicten en hoe groter de kans dat de psychische gezondheid van het kind in gevaar komt..

Elk kind reageert anders op het gegeven dat zijn of haar ouders gaan scheiden. Maar over het algemeen geldt dat de reacties minder heftig zijn wanneer ouders erin slagen om hun echtscheiding op een verstandige en verantwoordelijke manier te regelen. Hierbij helpen wij je graag.

Ook oog voor jouw eigen emoties

Uiteraard denk je als ouder in eerste instantie aan de belangen van je kinderen. Dat neemt niet weg dat er waarschijnlijk ook nog persoonlijke emoties richting je ex-partner spelen. Wij zoeken naar een manier om hier recht aan te doen, en om een goede regeling voor je kinderen in balans te brengen met jouw persoonlijke belangen. Zo kan het verbeteren van communicatie tussen ex-partners in veel situaties goed werken. Maar soms kan het juist beter zijn om (tijdelijk) afstand te houden.

Veel gestelde vragen over scheiden met kinderen:

  • Wat gebeurt er als we het niet eens kunnen worden over een ouderschapsplan?
  • Met welke zaken moet ik rekening houden bij een keuze voor co-ouderschap?
  • Hebben opa en oma ook recht op een omgangsregeling?

Als je te maken krijgt met een scheiding, komen er in korte tijd veel vragen op je af. Wij beantwoorden deze vragen graag tijdens een oriënterend consult.