Go to top

Scheiden met kinderen

“Ouders worden ex-partners, maar ex-ouders bestaan niet”

 

De gevolgen van een echtscheiding voor kinderen

Elk kind reageert anders op de scheiding van zijn of haar ouders. In de praktijk zien we vaak dat kinderen voor een groot dilemma komen te staan. Een kind kan namelijk niet anders dan loyaal blijven aan beide ouders. Als kinderen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen of een voorkeur moeten uitspreken voor een van hun ouders, ontstaat er een innerlijk conflict. Terwijl het kind zijn loyaliteit naar de ene ouder uit, doet hij tegelijkertijd de andere ouder tekort, en andersom. Hoe sterker het kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen beide ouders, hoe groter dit innerlijk conflict en hoe groter de kans dat de psychische gezondheid van het kind in gevaar komt.

Over het algemeen geldt dat deze reactie minder heftig is als ouders erin slagen om hun echtscheiding op een verstandige en verantwoordelijke manier te regelen. Hierbij kan I AM Familierecht je helpen.

 

Ook oog voor jouw eigen emoties

Uiteraard denk je als ouder in eerste instantie aan de belangen van je kinderen. Dat neemt niet weg dat er waarschijnlijk ook nog persoonlijke emoties richting je ex-partner spelen. Als je ons inschakelt zoeken wij naar een manier om hier recht aan te doen en tegelijkertijd een goede regeling voor je kinderen in balans te brengen met jouw persoonlijke belangen. Zo kan het verbeteren van communicatie tussen jou en je ex-partner in veel situaties goed werken. Maar soms kan het juist beter zijn om (tijdelijk) afstand te houden.

 

Vragen?

We kunnen ons voorstellen dat je zit met vragen over bijvoorbeeld het ouderschapsplan, een omgangsregeling, co-ouderschap of kinderalimentatie. Neem daarvoor gerust contact met ons op. Wij beantwoorden je vragen graag tijdens een oriënterend consult.