Als jij en je partner eenmaal de moeilijke beslissing hebben genomen om te gaan scheiden komt daar veel bij kijken. En als je een eigen bedrijf hebt nog veel meer. Niet alleen kan de onderneming onderwerp worden van de scheiding, ook financieel en fiscaal zijn er belangrijke aandachtspunten. We vertellen je welke dat zijn.
Hoe ben je getrouwd?
De vraag of je bedrijf onderwerp wordt van de scheiding hangt onder meer af van hoe je bent getrouwd. Is dat in gemeenschap van goederen? Dan moet je de waarde van de onderneming bij de scheiding verdelen. Dit is ook het geval als je na 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen bent getrouwd en je het bedrijf tijdens dit huwelijk met gemeenschappelijk geld bent gestart.
Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan hangt het van de inhoud van die voorwaarden af wat je moet verdelen en hoe je dat moet doen. Bovendien hangt het niet alleen van de inhoud van de voorwaarden af, maar ook van wat je ermee hebt gedaan. Is er bijvoorbeeld een periodiek verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden opgenomen, maar heb je niet jaarlijks verrekend? Dan moet je dat bij de scheiding alsnog doen.
Hebben jullie samen een onderneming? Ook dan bepaalt de manier waarop je bent getrouwd de wijze waarop waarde van de onderneming verdeeld moet worden. De onderlinge aandelenverhouding is daarbij niet van belang.
De waardering van je bedrijf
Om de waarde van je onderneming te kunnen verdelen, moet er eerst een waardering van het bedrijf of de aandelen plaatsvinden. Meestal is dit niet eenvoudig, aangezien hierbij verschillende vennootschapsrechtelijke, bedrijfseconomische en fiscale aspecten een rol kunnen spelen. Ook kun je verschillende waarderingsmethodes gebruiken, die allemaal een andere uitkomst geven. Het is belangrijk dat je je hierover laat adviseren en in overleg met je advocaat, accountant en eventueel een fiscaal adviseur de methode kiest die het beste bij jouw situatie past. Je wilt tenslotte niet dat door de scheiding de continuïteit van je bedrijf in gevaar komt.
Alimentatie
De waardering en verdeling van je bedrijf heeft uiteraard ook gevolgen voor de eventuele alimentatie. Moet je bijvoorbeeld financiering aanvragen om de continuïteit van je bedrijf ook na de scheiding te waarborgen? Dan zal dat consequenties hebben voor je draagkracht. Bovendien kunnen omzet, winst en inkomen – en dus ook draagkracht – van ondernemers van jaar tot jaar sterk wisselen. Daarom is het belangrijk om de afwikkeling van je scheiding, de waardering van je bedrijf en de berekening van de alimentatie over te laten aan echte specialisten.
Vragen?
Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben veel ervaring met echtscheidingen waarin een onderneming betrokken is. We beschikken over alle benodigde kennis van het huwelijksvermogensrecht en hebben een kritisch vermogen ontwikkeld op terreinen als bedrijfswaardering, het analyseren van jaarstukken en de fiscale gevolgen van een echtscheiding. Bovendien beschikken we over een ruim netwerk van specialisten die wij zo nodig voor aanvullend advies kunnen inschakelen.
Comments are closed.