Steeds meer mensen trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Logisch, want huwelijkse voorwaarden bieden een aantal belangrijke voordelen. Zeker voor ondernemers. Ook kunnen ze de financiële afwikkeling van een scheiding een stuk makkelijker maken. In dit blog vertellen we je er meer over.
Huwelijkse voorwaarden
Huwelijkse voorwaarden kunnen voorafgaand aan het huwelijk, maar ook nog tijdens het huwelijk worden opgemaakt. Je moet hiervoor naar een notaris. Ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat, kun je voorwaarden (zogenaamde ‘partnerschapsvoorwaarden’) laten opmaken.
Zeker als je ondernemer bent is het verstandig om huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te laten opstellen. Met deze voorwaarden is het namelijk mogelijk om je zakelijke vermogen gescheiden te houden van je privévermogen. Dat heeft verschillende voordelen. Zo kun je je privévermogen beschermen tegen eventuele schulden of een faillissement van de onderneming. Maar andersom is het ook mogelijk om je onderneming te beschermen tegen schulden die je partner privé aangaat. En komt het tot een scheiding? Dan kunnen goede huwelijkse voorwaarden voorkomen dat je onderneming onderwerp wordt van de scheiding. In de praktijk komen de volgende huwelijkse voorwaarden het meest voor.
Koude uitsluiting
Koude uitsluiting is de meest verregaande vorm van huwelijkse voorwaarden. Bij koude uitsluiting behouden jij en je partner allebei strikt jullie eigen vermogen, ongeacht hoe en wanneer het vermogen is verkregen. Ga je scheiden? Dan hoeven je vermogen en de onderneming dus niet verdeeld of verrekend te worden.
Dit zou ertoe kunnen leiden dat je ex-partner met lege handen achterblijft. Bijvoorbeeld als hij of zij tijdens het huwelijk niet of nauwelijks heeft gewerkt en vooral voor de kinderen heeft gezorgd. Om dit soort scheve situaties te voorkomen is in veel huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding opgenomen.
Periodiek verrekenbeding
Meestal is dat een periodiek verrekenbeding. Een periodiek verrekenbeding houdt in dat je tijdens het huwelijk periodiek (meestal jaarlijks) met je partner het zogenaamde ‘overgespaard inkomen’ moet verrekenen. Overgespaard inkomen is het inkomen dat is overgebleven nadat alle kosten van de huishouding zijn voldaan.
Maar let op: heb jij zo’n periodiek verrekenbeding? Zorg er dan voor dat je ook daadwerkelijk ieder jaar met elkaar afrekent. In de praktijk gebeurt dit niet of nauwelijks. Ga je dan scheiden? Dan is de hoofdregel volgens de wet, dat al het aanwezige vermogen alsnog 50/50 tussen partijen moet worden verrekend, dus in beginsel ook (de waarde van) je onderneming. Daarop zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als je kunt aantonen dat jij bepaald vermogen (zoals de aandelen van je onderneming) niet hebt aangeschaft met inkomen dat je jaarlijks had moeten verrekenen.
Finaal verrekenbeding
Een ander veel voorkomende variant is het finaal verrekenbeding. Dit betekent dat je allebei je eigen vermogen houdt, maar dat je bij een scheiding moet verrekenen “alsof er een gemeenschap van goederen heeft bestaan”. Ieder behoudt dan zijn / haar eigen vermogen, maar de waarde ervan moet wel 50/50 tussen beiden worden verdeeld.
Daarnaast is het goed om na te gaan welke peildatum er geldt waartegen het vermogen aan het einde van het huwelijk moet worden verrekend. Als daar niets over in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen of als je daarover bij de scheiding geen andere afspraak maakt, dan is de peildatum de dag waarop het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Vanaf de peildatum hoef je de inkomsten niet meer te verrekenen en deel je niet meer mee in de waarde-ontwikkeling van het te verrekenen vermogen.
Wees alert!
Huwelijkse voorwaarden bieden een aantal belangrijke voordelen. In onze praktijk zien wij regelmatig dat mensen bij een scheiding niet goed op de hoogte zijn van de inhoud van hun voorwaarden. Ook zien we vaak dat het periodiek verrekenbeding niet is nageleefd. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Het is dus belangrijk om hier alert op te blijven en op tijd specialistische kennis voor in te schakelen.
Vragen?
Ga je scheiden? Heb je vragen over jouw huwelijkse voorwaarden of kun je hulp gebruiken bij de afwikkeling ervan? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.
Comments are closed.