Als je gaat scheiden moeten jij en je ex-partner het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen verdelen. Met ingang van 1 juli 2022 treedt er een nieuwe wet in werking: de Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 (Wps 2022). In dit blog vertellen we wat er gaat veranderen.
Update 30 maart 2022
Inmiddels heeft Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) bij brief van 30 maart 2022 laten weten dat zij van plan is om de inwerkingtreding van de Wps 2022 op te schuiven naar 1 januari 2027. Dit uitstel heeft te maken met het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen (Wtp) en de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. De minister schrijft in haar brief (onder meer) dat zij pensioenuitvoerders niet twee keer achter elkaar wil belasten met een ingrijpende (ICT-)wijziging. Wel wil zij enkele goede elementen uit de Wps 2022 mogelijk al eerder via overbruggingsmaatregelen introduceren. Op dit moment is zij hierover in overleg met de sector. Wij zullen je hiervan op de hoogte houden.
Huidige regeling: de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding
De huidige Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wvps) geldt voor stellen die zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Op grond van deze wet hebben jij en je ex-partner na de scheiding over en weer recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Dit noemen we pensioenverevening. Pensioenverevening is niet verplicht. In de huwelijkse voorwaarden of tijdens de scheiding mag je andere afspraken maken over het pensioen. Zo kun je ervoor kiezen om af te zien van elkaars pensioen of een andere verdeling afspreken. En als het pensioenfonds daaraan meewerkt, kun je ook kiezen voor conversie, waarover later in dit blog meer.
Bezwaren Wvps
In de praktijk kent de Wvps een aantal bezwaren:
-
Het belangrijkste bezwaar is dat je als ex-partners levenslang met elkaar verbonden blijft, ook als je al jarenlang gescheiden bent. Degene die recht heeft op een deel van het pensioen van de ander (de vereveningsgerechtigde ex-partner) is namelijk afhankelijk van de keuzes die de pensioenopbouwende ex-partner maakt. Kiest hij of zij ervoor om eerder of juist later met pensioen te gaan? Dan gaat het pensioen van de vereveningsgerechtigde ex-partner ook eerder of later in.
-
Om aanspraak te kunnen maken op verevening moet de scheiding binnen twee jaar na inschrijving in de Basisregistratie Personen worden aangemeld bij het pensioenfonds van de pensioenopbouwende ex-partner. In de hectiek na de scheiding ziet ruim 30% van de stellen dit echter over het hoofd. In dat geval zijn pensioenfondsen niet verplicht om aan de verevening mee te werken. Zij mogen het gehele bedrag uitkeren aan de pensioenopbouwende ex-partner, die een deel van dit bedrag moet doorstorten aan zijn of haar ex-partner. In de praktijk leidt dit regelmatig tot spanningen en rechtszaken.
Met de nieuwe wet wil de wetgever aan deze bezwaren tegemoet komen.
De Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022
In de Wps 2022, die op 1 juli 2022 in werking treedt, is conversie het uitgangspunt. Bij conversie krijgt degene die recht heeft op een deel van het pensioen van de ander (de verdelingsgerechtigde ex-partner) een eigen pensioenrecht bij het pensioenfonds van de pensioenopbouwende ex-partner. Hoe dat werkt? Pensioenfondsen krijgen straks automatisch een scheidingsmelding vanuit de Basisregistratie Personen, waarna zij het aandeel van de verdelingsgerechtigde ex-partner en de waarde van een eventueel nabestaandenpensioen (ook wel ‘bijzonder partnerpensioen’) omzetten in een pensioenrecht voor de verdelingsgerechtigde ex-partner. Door deze conversie ben je als verdelingsgerechtigde ex-partner niet meer afhankelijk van de pensioengerechtigde leeftijd van je ex-partner en krijgt je meer regie over je financiële planning en pensioen. Nadeel van conversie is dat de verdelingsgerechtigde ex-partner geen recht meer heeft op nabestaandenpensioen op het moment dat de pensioenopbouwende ex-partner vroegtijdig komt te overlijden. In het geval dat de verdelingsgerechtigde ex-partner een hoog alimentatiebedrag ontving, kan dit een (flinke) inkomensachteruitgang betekenen.
Voor wie geldt de Wps 2022?
De Wps 2022 is vanaf 1 juli 2022 direct van toepassing op alle echtscheidingen die vanaf die datum worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Ook de Wps 2022 geldt alleen voor gehuwden en geregistreerd partners.
Conversie niet verplicht
Net als bij verevening wordt conversie ook in de Wps 2022 niet verplicht. Dat betekent dat je ook straks nog andere afspraken mag maken over de verdeling van jullie pensioen. Zo kun je bijvoorbeeld een afwijkende verdeling afspreken of helemaal afzien van conversie. In sommige gevallen zal het zelfs de voorkeur verdienen om afwijkende afspraken te maken. Of om daar tijdens de scheiding in ieder geval goed over na te denken. Als jullie inkomens flink uiteenlopen bijvoorbeeld, of als er tussen jou en je ex-partner een groot leeftijdsverschil zit. Maar let op: als jullie afwijkende afspraken maken, moet je ze binnen zes maanden na de scheiding aan het pensioenfonds bekend maken.
Comments are closed.